Behandelingen

Vele traditionele oftalmologen in België zullen zeggen dat de enige behandelingen voorhanden optische correcties (brillen, lenzen, prismaglazen,…) of chirurgische ingrepen zijn. Voor een lui oog zal een tijdje worden afgeplakt maar in de meeste gevallen zal dit het scheelzien niet verhelpen (zie luie oog mythe voor betere oplossingen!). DIT IS ONWAAR EN MISLEIDEND. Er bestaan wel degelijk betere behandelingen die de normale oogstand kunnen herstellen. Natuurlijk zal het ongedaan maken van deze neurologische aanpassing, die scheelzien fundamenteel vaak is, niet over één nacht ijs gaan. Visuele therapie voorziet het kind of de volwassene met die juiste stimulansen om de ogen terug op een correcte manier te gebruiken. Indien men een kind of ouder simpelweg zegt dat er verder niets aan te doen valt zonder dat visuele therapie is geprobeerd, is dat een gigantische gemiste kans voor de patiënt. In de meeste gevallen bestaat er geen quick fix oplossing, maar kan er met vrucht aan het probleem gewerkt worden tijdens een reeks trainingsessies gecombineerd met dagelijkse oefening thuis. Ik zeg niet dat operatieve ingrepen altijd overbodig zijn, maar overleg tussen oftalmoloog en optometrist is een vereiste. In vele gevallen is een combinatie van correctieve ingreep en revaliderende training nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Een optometrist specialiseert zich in binoculair zicht, namelijk de samenwerking van beide ogen, terwijl de meeste oftalmologen dit luik slechts zeer oppervlakkig onderzoeken. Laat dat nu juist het grondprobleem zijn van strabisme: binoculaire oogsamenwerking. Lees alstublieft verder (ook ‘Waarom visuele therapie werkt‘) om meer te weten te komen over de mogelijkheden die visuele therapie u of uw kind kan bieden.

Een zeer interessant Belgisch geval van een moedige ouder die niet aanvaardde dat  ’er niets meer aan te doen viel’ en zelf op zoek ging naar een oplossing spreekt boekdelen:

Two years ago, Belgian doctors told Sam Six they couldn’t do anything more for his daughter: The 7-year-old was functionally blind in her right eye.

But the diagnosis wasn’t acceptable to the resident of Wervik, Belgium, a town about an hour west of Brussels. Instead, Six spent five days on the Internet searching for a way to correct his daughter Nikki’s eye, which was turning out of its normal line of vision.

The search led him to www.visiontherapygroup.com.

Only doctors licensed by the government – usually tied to traditional surgery techniques – are allowed to treat cases like Nikki’s legally, Six said. He hopes he can raise awareness to get some of those doctors to change their treatments, and help get legal visual therapists established.

In the meantime, Nikki continues to progress in her therapy to gain full use of her sight.

After a year and a half of training, she had a break through – Nikki was able to bring her eye in line to see a 3-D picture of a fly. For the first time, she experienced depth-perception and the fly seemed to jump off the page.

Lees meer via onderstaande link:
http://www.visiontherapystories.org/lazy_eye_surgery.html#441

Susan Barry (Neurobiologe en auteur van het boek ‘Fixing my gaze’) geeft een youtube Workshop over visuele therapie en haar ervaringen met de behandeling:

 

19 reacties op “Behandelingen

 1. met veel interesse jouw artikel gelezen in De Morgen en een kijkje gaan nemen op de website. Mijn verhaal begint een hele tijd geleden. Onze zoon J. toen 6 jaar had leerproblemen in het eerste studiejaar. Hij is niet ‘dom’ dus gingen we op zoek naar waar het probleem zat. Via het CLB werden we doorverwezen naar een optometrist. En dat is ons grootste geluk geweest want onmiddellijk werd het probleem gevonden. J. kon niet scheelzien en had dus een probleem met fixatie van de ogen. Er werd een behandeling opgestart met oefeningen: we kwamen wekelijks langs bij de optometrist en dagelijks werden thuis oefeningen gedaan. Het duurde ongeveer 1 jaar vooraleer alles in orde was. Daarna zijn er geen problemen meer opgedoken. Ook de vader en nonkel en grootvader van J. hadden vermoedelijk hetzelfde probleem maar daar werd nooit iets mee gedaan. Toen enkele jaren later een zusje geboren werd had zij ook hetzelfde probleem. We hebben dan met haar dezelfde oefeningen gedaan met zeer goed resultaat. J. is nu 26j en fotograaf met zeer goede ogen!

  • Bedankt voor je interesse en je reactie! Ik ben blij te horen dat je zoon goed geholpen werd! 6 jaar is een mooie leeftijd om het probleem aan te pakken. Hopelijk zijn er door deze site 6 jarigen die de weg naar een optometrist vinden. Ik wens niemand mijn eigen toestand toe, maar mogelijk met de juiste dosis rust, kalmte en volharding is het voor mij ook nog niet te laat. :) Gelukkig 2012!

 2. Prachtige video van Susan Barry. Zelf heb ik ook goede ervaringen verbeteringen met de samenwerking tussen de twee ogen. Deze ervaringen leer ik aan mijn cursisten ikwerk dan ook met het kralen koord (Block string).

 3. Even googelen: “functionele optometrie belgie” en je vindt ondertussen een aantal mensen bij ons die met veel kennis van zake en zonder valse beloftes goed zijn in hun vak.
  In Nederland is het iets meer ingeburgerd.

  • Ja, ik ben in behandeling bij Guy Naegels in Berchem. Zeer competent, maar zelfs hij was in het begin niet heel optimistisch over mijn geval… Maar bij de laatste controle zei hij toch ‘ge gaat me nog doen geloven in iets waar ik sceptisch tegenover stond in het begin’, dus ik zet deze koers verder met vallen en opstaan :)

   Ik ben blij dat je reageert want ik heb je bij het lezen van dat stukje op die site proberen opsporen al een hele tijd terug. Ik weet niet van welk jaar dat stukje dateert maar er is duidelijk nog werk aan de winkel in België, maar ik ben optimistisch over mijn herstelkansen hoewel het niet simpel is geweest. Ten andere, Ik heb geen keus :) Je dochter heeft veel geluk gehad dat je zoveel doorzettingsvermogen aan de dag gelegd hebt!

 4. Beste Michael,

  Ik ben op heel jonge leeftijd geopereerd aan mijn ogen.
  dit heeft lange tijd geholpen tot ik een jaar of 13 was en sindsdien kijk ik weer scheel. Ik heb hier in het dagelijks leven veel hinder van.
  zoals je elders al schreef geven dokters vaak alleen het advies opereren of een andere bril. En opereren alleen op jonge leeftijd, en anders hoor ik alleen ja je bent te oud.
  Mijn vraag is nu: is er in Nederland ook een optometrist die volgens de wijze zoals op deze site beschreven staat werkt?
  graag hoor ik van u.

  • Bedankt voor je vraag Klaas! Ik denk dat visuele therapie of visuele training inderdaad een constructievere oplossing zal zijn voor jou. Ik ben er zeker van dat er goede functioneel optometristen te vinden zijn in Nederland. Nederland staat al verder in de algemene aanvaarding van de functionele optometrie dan België en optometrist is sinds 2000 een officieel beroep in Nederland.

   Voor visuele therapie moet je op zoek naar iemand gespecialiseerd in een subdomein van de optometrie, namelijk de functionele optometrie. Ik weet niet waar je woont in Nederland maar kan je met enkele goede internetadressen op weg zetten om de geschikte persoon te vinden.

   Informatiepunt Functionele Optometrie Nederland
   Dit is een vernieuwde collectieve informatiesite voor de functionele optometrie in Nederland.
   E-mail: info@info-fo.nl
   Website: http://www.info-fo.nl

   De algemenere website van de Nederlandse Optometristen.
   Website: http://www.optometrie.nl/

   Maar ik wil nog eens benadrukken dat je op zoek moet gaan naar iemand bekwaam in de functionele optometrie, met andere woorden gespecialiseerd in oogsamenwerking of binoculair zicht. De ene optometrist is de andere niet, dus doe goed je onderzoek voor actie te ondernemen. Overschakelen is altijd mogelijk, maar het is spijtig van de verloren moeite :)

   ‘Functionele optometrie’ googlen levert ook interessante informatie op: klik hier

   Veel succes en je mag altijd meer vragen sturen als je over iets twijfelt!

 5. Hallo
  Op mijn 6de ben ik geopereerd aan scheelkijken. ook moest ik aan de bril. Mijn ogen stonden voor een paar jaar redelijk recht. Vanaf mijn elfde begon mijn rechteroog naar buiten te draaien. Hier ben ik een jaar later aan geopereerd. Dit had geen resultaat. ik vond het zo erg dat ik niet nog een operatie aan kon.
  Op mijn 16de ben ik aan de lensen gegaan. Mijn ogen gingen op den duur qua sterkte vooruit, maar het scheelkijken bleef.
  Nu ben ik 35 jaar en stoor me meer dan ooit aan mijn ogen. iK heb het idee dat me ogen boller zijn geworden en ook heb ik amandelvormige ogen. Daardoor heb ik het idee dat het bij mij nog meer opvalt dan bij een ander.
  Zijn er nog mogelijkheden voor mij of ben ik te oud.

  • Beste Sarah,

   Ik kan geen uitspraken doen over individuele gevallen maar ik ben van mening dat met de juiste motivatie verbetering meestal mogelijk is. Het is nooit een quick fix oplossing maar de verbeteringen komen vaak na consistente en langdurige inspanningen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik nu inmiddels gealigneerde ogen heb en niet meer dubbel zie. Die verbeteringen zullen blijven aanhouden zolang ik mezelf goed verzorg en mezelf de juiste visuele vaardigheden blijf aanleren. Het is niet simpel om je biologie te veranderen maar het is mogelijk zoals er ook vele andere vormen van training zijn.

   Leeftijd is geen echte drempel. Ik heb al mensen gesproken in hun 50 die nog zeer verrassende visuele verbeteringen hebben meegemaakt zoals het waarnemen van plots 3D zicht. Kinderen hebben het in principe iets gemakkelijker maar dat is geen reden om niet te proberen. Zelfs veel oudere mensen, maar dan echt oud, die stilaan gezichtsverlies beginnen te ondervinden door neurodegeneratie kunnen vaak nog goed geholpen worden om hun zicht ‘in form’ te houden.

   In elk geval, onderzoek eerst goed de mogelijkheden van visuele training voor je zou beslissen om een operatie te ondergaan. Die operaties zijn niet ‘routine’ (behalve voor de dokters die ze uitvoeren) en kunnen achteraf soms een hinderpaal blijken als dan toch visuele training wordt geprobeerd.

   Ik heb nog veel meer informatie gezet op http://livingwithdiplopia.blogspot.com
   Voor namen van functioneel optometristen kijk onderaan ‘meer informatie’ in de comment sectie

 6. beste michael,

  Mijn dochtertje van 4 (bijna 5) draagt sinds een goed jaar een bril en een plakker vanwege een lui oog. Sinds een paar maanden ziet zij ook erg scheel nadat ze haar plakker en bril afdoet. Heb ook de indruk dat ze ook met haar bril soms scheel kijkt. Door het scheelzien, ziet ze ook alles dubbel, wat ze natuurlijk erg onaangenaam vindt. Onze oogarts heeft ons nu doorverwezen naar specialist in UZ leuven om te kijken of ze hieraan moet geopereerd worden. Maar we kunnen daar maar in oktober terecht. Ondertussen ben ik al eens bij specialist in Gentse geweest (wij zijn zelf ook van het Gentse) en zij was bijna zeker van een operatie. Niemand spreekt echter ooit over functioneel optometristen…Is het zinvol om eens die piste te bewandelen volgens jou?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • SORRY voor de late reactie! Het bericht is precies niet in mijn e-mail terecht gekomen… Ja, die oogartsen verzwijgen het bestaan van visuele revalidatie. Het is een schande. Ik denk dat visuele therapie zeker een optie is aangezien ze ‘pas’ op haar 4 is beginnen scheelkijken. Zelfs mensen die jonger zijn beginnen scheelzien kunnen vaak nog herstellen. Een operatie bemoeilijkt de zaken alleen maar!

   Lees alsjeblieft het boek Fixing My Gaze en consulteer op zijn minst een functioneel optometrist vooraleer een operatie te laten doen! Als je op FB zit, join dan ook de groep ‘Vision Therapy Parents Unite’. Veel goede en gratis informatie in die groep.

   Veel succes!
   Michael

 7. Hoi, fijn jullie site te lezen. Ons zoontje is 7 maanden en op plaatje a zo is het ook bij ons zoontje! Helaas zijn wij nog niet veel wijzer 11/11 moeten we terug naar het Zh .. Eerste instantie zeiden ze “blind” gelukkig hij pakt alles prima en ziet ook iets.. Nu roepen ze een achterstand… Nou ik ben benieuwd wat we nubte horen krijgen! Ik zou graag een operatie willen voor hem..

  Ik hou jullie op de hoogte

  • Hallo Esther,

   Operatie kan aangewezen zijn. Maar informeer je goed ivm visuele therapie en visuele revalidatie om goede visuele ontwikkeling achteraf te verzekeren. Consulteer ook een functioneel optometrist, lees het boek ‘Fixing my gaze’ en join eventueel de ‘vision therapy parents unite’ groep of FB.

   Veel succes!

 8. Hi!

  Ik heb met interesse je website gelezen. Ik ben als kind geopereerd aan scheelzien. (Ik ben nu 26) Mijn ogen werken niet goed samen, ik kijk “alternerend” scheel, en ik kan dus zelf bepalen met welk oog ik kijk. Hierover is weinig informatie te vinden, en volgens mij zijn er weinig opticiens en optometristen die de afwijking kennen. Volgens mij heb jij hetzelfde gehad als ik het goed begrijp? Klopt het dat dit niet hetzelfde is als een lui oog? Ik kijk namelijk met elk oog afzonderlijk (wel met bril) op zich goed. Maar ik kan dus eigenlijk altijd wisselen tussen mijn ogen.

  De laatste tijd ben ik meer gaan zoeken wat voor afwijking ik precies heb, omdat ik toch wel klachten ervaar. Ik vraag mij bijvoorbeeld af hoe het met mijn dieptezicht zit in vergelijking met andere mensen.

  Ik ben ook bij verschillende optometristen geweest waar mij is verteld dat aan mijn afwijking niets meer te doen is, omdat dit alleen tussen de 2e en 9e levensjaar mogelijk is. Verder is mij verteld dat een operatie een risico met zich mee brengt dat ik dubbel zou gaan zien (heb ik nu niet) Denk je dat een functioneel optometrist hier anders over denkt?

  Groeten!

  • Dag Arjan!

   Je bent even oud als ik. Cool. :) Ja, ik weet heel goed wat je bedoelt. Ik heb ook heel lang alternerend scheel gezien en nu nog steeds soms alhoewel het (jammer genoeg) wat complexer is geworden na de operaties. Ik was ook alternator, dan zag ik dubbel door onnodige en eigenlijk schadelijke operaties en nu heb ik geleerd mijn ogen samen te gebruiken waardoor het dubbel zicht al grotendeels weg is. Er is best wel wat bekend over scheelzien en alternerend scheelzien maar de ‘professionals’ zijn bijzonder slecht op de hoogte over de aandoening en de behandeling. Aangezien je dus goed ziet met ieder oog afzonderlijk is er veel potentieel voor verdere verbetering in feite: het leren van oogsamenwerking met alle voordelen van dien (ruimer gezichtsveld en dieptezicht). Eigenlijk ben je door die alternatie met suppressie van een oog eigenlijk op elk gegeven moment ‘half blind’ want je kijkt maar met één oog. Dat is eigenlijk voor niets nodig. Je ogen zijn gezond en je kan je neurologie leren met beide ogen te kijken. Je moet zoeken naar een functioneel optometrist die iets kent van Visuele Therapie en Visuele Training.

   Je lijkt me best wel geïnteresseerd dus ik zou je zeker aanraden het boek ‘Fixing My Gaze’ van Susan Barry te lezen en ook haar Ted Talk op Youtube te bekijken.
   Daarnaast zou ik je graag uitnodigen in volgende groepen voor mensen die zicht bezighouden met (hun eigen) visuele revalidatie:
   Engels: https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/
   Nederlands: https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/

   Je mag me ook altijd toevoegen op FB of me hier verder aanschrijven.

   Veel succes in ieder geval!

   Michael

   PS: Je hersenen zijn levenslang plastisch dus het is niet zo dat het enkel kan tussen het 2e en het 9e levensjaar. Hoe jonger, hoe beter natuurlijk!

 9. Hallo,

  Mijn dochtertje van 21 maanden wrijft al een 4-tal weken in haar ogen. Aangezien mijn vriendin en ik beide fulltime werken en ons dochtertje overdag ofwel in de crèche ofwel bij de grootouders blijft, is dit vooral ‘s morgens en ‘s avonds dat dit ons opviel. Je denkt dan dat ze gewoon wat moe is. Aangezien dit toch al enkele weken zo is, geef je er toch meer aandacht aan. Nu viel het ons op dat als ze in haar rechteroog wrijft, het oog wegdraait naar buiten als ze haar oog opnieuw opent. Dit blijft dan zo even staan, nadien gaan haar ogen opnieuw naar een normale stand en zie je er niets meer van.

  Vanmorgen zag ik dat ze haar blik focuste op een wegrijdende bus. Toen kon ik opnieuw zien dat haar rechteroog meer naar buiten gericht stond. We hebben nu een afspraak met de dokter gemaakt, die ons wsl naar een specialist zal doorverwijzen. Met wat opzoekwerk vond ik dan terug dat in zulke gevallen ofwel met een bril, een operatie of een combinatie van de 2 gewerkt wordt.

  Ik ben dan op jullie site terecht gekomen en gezien dat er ook een mogelijkheid is om een functioneel optometrist in te schakelen. Is dit ook al mogelijk vanaf zo’n jonge leeftijd?

  Vriendelijke groeten

  Bert

  • Hallo, Bert!

   Chapeau voor de observaties en je constructieve attitude. Goed dat je wat onderzoek doet. Mijn gok, zonder onderzoek en vanop afstand, zou zijn dat je dochtertje een beetje verziend is en door de visuele load zonder optische correctie (bril) last heeft met het behouden van gealigneerde ogen. Ze is nog volop neurologisch en visueel aan het ontwikkelen en dat proces moet deftig gemonitord en in goede banen geleid worden.

   Zeker een gepaste bril laten voorschrijven en gebruiken. Verder zal een ‘normale’ oogarts komen aanzetten met ooglapjes en afplakken maar dat is op zich niet genoeg. Je hebt bredere stimulatie nodig om het binoculair zicht terug op de juiste weg te zetten. Jonge kinderen groeien nog zo snel dat met de juiste training en stimulatie ze er zal ‘uitgroeien’. Onder de juiste omstandigheden en stimulatie wel te verstaan, niet vanzelf. Het is zeer belangrijk daar nu wat tijd en moeite in te steken zodat ze er later in haar leven geen last meer van zal hebben!

   Normaal gezien zal dit qua behandeling volstaan maar je moet mogelijk wel een beetje geduldig en persistent zijn. Je zal operaties, die vaak de oogspieren beschadigen en geen echte functionele verbetering bieden, kunnen vermijden.

   Ik zag dat je in Diest woonde. Ik zou je aanraden eens bij Ilka Nolens in Hasselt langs te gaan. Je kan gaan voor een evaluatie en eventueel kunnen de grootouders helpen met de oefeningen die je vaak kan inkleden als ‘spelletjes’. Iig, heel belangrijk om het niet te negeren!

   Ik zag dat je al bent toegetreden tot onze DIY Vision Therapy groep. Top! Ik heb ook een Nederlandstalige groep gemaakt: Vereniging der strabismepatienten. Zitten ook andere ouders in dezelfde situatie bij waarmee je eventueel ervaringen kan uitwisselen.

   Veel succes en groeten,
   Michael

   PS: Het is niet ‘onze’ site. It’s just me. :)

 10. Mijn dochter is met 2,5 voor de 1ste keer geopereerd aan scheelzien.
  Nu is ze 5 en heeft enorme vermoeidheidsklachten. Ze staat nu weer op een wachtlijst om geopereerd te worden. Het scheelzien is af en toe zichtbaar, maar in Veel mindere maten.
  De artsen zeggen dat het corrigeren haar veel energie kost.

  Denkt u dat het met een therapie haalbaar is om eventueel haar vermoeidheidsklachten weg te halen?

  • Beste Michelle,

   Ik denk zeker dat visuele therapie/training verbeteringen kan aanbrengen qua functionaliteit en vermoeidheid. De zichtbaarheid van het scheelzien is minder belangrijk dan de visuele functionaliteit. Dat is het probleem met operaties. Ze veranderen de dingen oppervlakkig maar niet echt hoe het visuele systeem werkt. Vaak maken die operaties de functionaliteit zelfs lastiger. Met training komt het erop aan om de visio-motor werking te verbeteren en te automatiseren zodat de vermoeidheid geleidelijk aan vermindert.

   Ik kan wel geen uitspraken doen over het specifieke geval van je dochter. Je moet je goed informeren en je dochter door een functioneel optometrist laten onderzoeken zodat een praktisch plan kan worden uitgewerkt.

   Ik zou je aanraden om volgende FB groepen te joinen. Hier kan je ervaringen uitwisselen met professionals en andere ouders die jouw situatie hebben doorgemaakt/doormaken waaronder ook enkele Nederlandse.
   - https://www.facebook.com/groups/VTparentsunite/
   - https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/
   - https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/

   Veel succes en ik hoop je daar te zien!
   Je mag me ook altijd verder aanschrijven met meer vragen!

   Groeten,
   Michael

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>