Soorten scheelzien


Scheelzien wordt meestal opgemerkt als het constant of manifest is. Ofwel zal een enkel oog om welke reden dan ook  permanent gebruikt worden door de persoon en het beeld van het andere oog gesuppresseerd worden door de hersenen. Het kan echter ook voorkomen dat men alterneert tussen de ogen en met een oog kijkt terwijl het andere wegdraait en de suppressie afwisselt. Men heeft dus in feite twee manieren van zien waartussen men kan ‘schakelen’. Ikzelf was een alternerende esotroop, wat dat juist betekent wordt hieronder duidelijk.

Naargelang welke van de zes oogspieren meer aantrekt, ondervindt men verschillende soorten strabisme of scheelzien.

 1. Esotropia
 2. Exotropia
 3. Hypertropia
 4. Hypotropia
 5. Cyclotropia: Deze vorm is niet afgebeeld maar houdt in dat een oog is gekanteld in wijzer- of tegenwijzerzin
Sporadisch scheelzien bij zeer jonge kinderen is niet noodzakelijk zorgwekkend, na de eerste vijf maanden kan toch best een oftalmoloog en optometrist worden geraadpleegd. Manifest (constant) scheelzien kan vele oorzaken hebben: oogaandoeningen zoals verziendheid, cataract,… of een meer algemene ziekte.
Minder opvallend, maar storend voor het individu, is latent scheelzien. Mensen die latent scheel zien hebben een correcte oogstand het merendeel van de tijd, maar indien één oog wordt afgedekt zien ze plots scheel. Ook bij vermoeidheid of het uitvoeren van oogbelastende taken kan scheelzien zijn intrede doen. Een groot latent scheelzien kan vermoeide ogen en lees- en leerproblemen veroorzaken. Aangezien het kind zich vaak zelf nog niet goed kan uitdrukken of weet wat hem overkomt is het aan de ouders om hier waakzaam over te zijn en het kind voldoende aandacht te geven.

Suppressie of dubbel zien (diplopie)?

Voorbeeld van dubbel zicht

 Indien de ogen zich niet goed richten op één punt, zullen de hersenen proberen bij wijze van aanpassing één van de twee beelden te verdringen of suppresseren. Zeker bij kinderen gebeurt deze aanpassing vrij vlot, waardoor het kind waarschijnlijk zelf niet eens weet dat zijn zicht niet hetzelfde is als dat van de meesten onder ons. Hoewel het kind niet per se weet dat hij niet normaal ziet heeft dit toch een beperkende uitwerking op het persoonlijke en academische ontwikkelingsproces. Over de gevolgen en behandeling van scheelzien later meer.

Bij plots scheelzien bij volwassenen ondervindt men dubbel zicht of diplopie. Als de hersenen altijd gewend zijn geweest aan een gezonde oogstand en deze kan om een bepaalde reden niet meer bereikt worden leidt deze discrepantie tot dubbel zicht. Hoe ouder de patiënt hoe moeilijker de suppressieaanpassing zal zijn, maar ook bij kinderen is die aanpassing niet vanzelfsprekend en soms niet mogelijk. Vandaar dat zeker moet opgepast worden met correctieve ingrepen op adolescente en volwassen leeftijd. Dit laatste kan ik u vanuit eigen ervaring verzekeren. De mogelijkheden die visuele therapie bieden op dit vlak komen later aan bod.

Oorzaken van scheelzien

Scheelzien kan al opduiken tijdens de eerste levensmaanden. De oogspieren en oogzenuwen kunnen perfect gezond zijn maar door een horizontaal of verticaal onevenwicht  kan sensorisch scheelzien de kop opsteken. Scheelzien naar binnen kan bijvoorbeeld ontstaan door een te felle stimulatie van de binnenste oogspieren ten opzichte van de buitenste.

In mijn geval is scheelzien ontstaan op basis van verziendheid. Door een te grote accommodatie inspanning van de ooglens ontwikkelen sommige kinderen scheelzien naar binnen. Accomodatief scheelzien ontstaat typisch rond de leeftijd van 2 à 3 jaar. Dit is de periode wanneer een kind zijn omgeving van dichterbij begint te inspecteren.

Paretisch scheelzien komt voor wanneer één of meer oogspieren verlamd is. Deze vorm van scheelzien kan aangeboren zijn maar kan ook zijn veroorzaakt door een ongeval.

Wanneer de oogspieren in hun beweging beperkt zijn zal scheelzien optreden wanneer in een bepaalde blikrichting wordt gekeken. Mechanisch scheelzien is zelden aangeboren. In mijn geval ondervind ik dit als ik naar links probeer te kijken, dit is het gevolg van jarenlang scheelzien en mogelijke spierschade. Volwassenen met schildklierproblemen ondervinden soms een verminderde elasticiteit van sommige oogspieren waardoor scheelzien en dubbelzien ontstaat in bepaalde blikrichtingen.

 Gevolgen van scheelzien

Deze suppressie-aanpassing werkt vrij goed voor de meeste mensen. Maar zelfs indien deze aanpassing naar genoegen werkt brengt dit enkele nadelen met zich mee.

 1.  Problemen met (voor)lezen en leren in het algemeen. De letters dansen over het blad, de volgorde is niet duidelijk alsook moeilijkheden met regelvolging. De beelden van de twee ogen zorgen voor verwarring. Zelfs zonder een leerstoornis zoals dyslexie zal het zeer zwaar zijn visuele informatie op te nemen. Vele kinderen hebben leerproblemen omwille van manifeste of latente binoculaire oogproblemen. Deze kinderen zijn niet dom, ze hebben simpelweg problemen met oogcoordinatie die dringend aangepakt moeten worden. Bij niet-manifest, maar occasioneel, scheelzien zal het lastiger zijn een diagnose en oplossing te vinden en zal meer afgegaan moeten worden op de klachten. Omdat het hier vaak gaat om kinderen zullen de juiste vragen gesteld moeten worden.
 2. Een tweede probleem is dat men geen dieptezicht of 3D zicht heeft, ook wel stereozicht genoemd. Stereozicht is enkel mogelijk indien de informatie van beide ogen op een correcte manier wordt geintegreerd. Beide ogen zijn op lichtjes verschillende plaatsen in het gezicht gepositioneerd waardoor twee referentiepunten beschikbaar zijn om de afstand tussen voorwerpen in te schatten. Dit additionele informatie is een vorm van synergie tussen de ogen. Ongeveer 5% van de bevolking ontbreekt het aan dieptezicht. Ook onder de rest van de populatie is er een wijd spectrum van mensen met slecht tot zeer goed dieptezicht. Mensen zonder dieptezicht (strabismische personen of mensen met monoculaire blindheid) gebruiken monoculaire cues om diepte in te schatten zoals schaduwen, de grootte van objecten of aanraking en ondervinding. Ze weten dat twee dingen zich niet op dezelfde plaats kunnen bevinden, maar hebben dit nooit echt gezien. Normaalgezien zal het niet zo opvallend zijn dat een persoon geen dieptezicht heeft, tenzij bij kinderen die nog in het leerproces zitten. Duidelijk is dat de lichamelijke coordinatie en precisie zonder dieptezicht altijd minder zal zijn dan bij mensen mét stereozicht, maar meestal kunnen ze er min of meer mee overweg. Zo heb ik mijn rijbewijs kunnen halen en ben ik een vrij bekwaam voetballer, hoewel 3D zicht de goede van de uitzonderlijke atleet onderscheidt.3D zicht is veel meer dan de kers op de taart van het visuele systeem, zoals sommige kunnen denken. Het is een compleet andere manier van zien, letterlijk maar ook figuurlijk. Je voelt je meer verbonden met je omgeving en kan er beter mee interageren. De wereld voelt standvastiger aan en het individu voelt zich er (zelf)zekerder in. In haar boek ‘Fixing my gaze’ beschrijft Susan Barry hoe haar eerste stereo-ervaring indrukwekkender was dan de lancering van de spaceshuttle met haar man aan boord. Niet vele mensen hebben beide manieren van zien ervaren en beschreven. Voor een beter begrip raad ik het boek ‘Fixing my gaze’ van harte aan. Voorlopig kan ik er alleen nog maar van stereozicht dromen.

54 reacties op “Soorten scheelzien

 1. Mijn dochter van 4 blijkt na enkele consultaties geen dieptezicht te hebben. Toen ik hoorde hoe dit haar toekomst zal beïnvloeden, kwam dit wel hard aan. Ik ben verrast bij het lezen van het artikel dat ze geen alleenstaand geval is en dat er nog een wereld van mogelijkheden open ligt voor haar. Ik blijf alleen nog met de vraag zitten of een tweede advies misschien kan leiden tot een oplossing. Ik ga alvast op zoek naar het boek dat u aanraadt! Bedankt om uw ervaring te delen. Het betekent veel voor mij.

  • Beste Deborah,

   Bedankt voor je reactie, het doet me deugd. Maak je niet te veel zorgen, je bent heel goed bezig en zit op het goede spoor. Lees eerst en vooral de site volledig, dan zal je al merken dat er nog heel wat mogelijkheden zijn! Je dochter is nog maar vier en met de juiste behandeling zal haar latere leven niet beinvloed worden :) Het boek is zéker een aanrader en zal je gerust stellen. Als je dochter wat onhandig is of wat trager is in de klas, maak je vooral niet kwaad of zenuwachtig. Dit zal beteren met de juiste oefening. :) Verder kan ik je op weg helpen een goed optometrist te vinden als je dat wenst!

   Veel succes,
   Michael

   • Beste admin,

    Ik kijk scheel en daarbij draait mijn linker oog naar binnen toe, ik ben in het ziekenhuis geweest en na een paar afspraken zei mijn dokter dat ik geopereerd moest worden ik schrok eerst heel erg en ben het maar gaan accepteren want ik had geen zelfvertrouwen meer en durfde niemand aan te kijken en ik vind het heel vervelend en ik word 1 juni geopereerd aan scheelzien maar nu lees ik heel veel negatieve dingen over de operatie op internet en ben nu best bang ik durf ook niks tegen mijn ouders te zeggen want hun willen juist dat ik geopereerd word, ik ben 16 jaar oud en mijn scheelzien begon opeens een half jaar geleden in het begin had ik er geen last van en zei een jongen in me klas het eens tegen me en een docent zei het ook en toen me moeder enzovoort en toen heb ik het zelf ook opgemerkt en sinds een Paar maanden ben ik ook dubbel aan het zien als ik in de verte kijk, dit is heel vervelend want krijg snel hoofdpijn, zou je me advies willen geven want ik voel me er echt rot door, ik ben bang dat ik na de operatie meer ga scheelzien of dat het na een paar jaar terug zal komen…

    • Beste Dondu,

     Sorry voor de iets vertraagde reactie!!! Eerst en vooral, heel goed dat je zelf wat onderzoek doet! Een pluim voor het kritisch denken. Nu wat heel belangrijk advies!

     Wat je me verteld hebt:
     - Je bent 16.
     - Je bent nog maar een half jaar geleden beginnen scheel zien.
     - Je hebt er niet zoveel last van.
     - Je kijkt dubbel in de verte waarvan je wel hoofdpijn krijgt.

     Wat kan ik hieruit afleiden?
     Je kijkt niet scheel vanaf je geboorte of vanaf jonge leeftijd dus het scheelzien is zeker niet zo diep ingenesteld. Het gaat hier om een (tijdelijke) zwakte van je visueel systeem (neurologie en oogspieren) die zeker nog niet chronisch vast staat. Je MOET deze zwakte terug corrigeren door een regime van rust en specifieke visuele training. Vergelijk het met fitness maar dan specifiek voor je visuele systeem en oogsamenwerking. ONDER GEEN BEDING mag je je laten opereren. Aangezien het scheelzien pas recent ontstaan is op latere leeftijd is ze vrij gemakkelijk te corrigeren met training en mag je je oogspieren niet laten beschadigen met een operatie. Die beschadigingen zullen een echt volledig herstel alleen maar moeilijker maken want zo’n operatie is een cosmetische ingreep, hoe je echt zult zien is bijzaak bij zo’n operatie. Als je je zicht rehabiliteert via training zal je er cosmetisch terug volledig normaal uitzien EN zal je een pak beter zien met blijvend resultaat (wat bij een operatie vaak niet het geval is zoals je zelf correct hebt aangehaald).

     Het is belangrijk je ouders in te lichten van deze belangrijke informatie. Laat ze alsjeblieft deze site en commentaar lezen.

     Ik weet niet waar je woont maar als je me je locatie geeft kunnen we eventueel een functioneel optometrist vinden die je kan helpen.

     Je bent ook van harte welkom in volgende groep:
     https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/

     Veel succes en laat nog iets weten!
     Michael

    • Ik kijk ook met mijn linker oog naar binnen opeens. Ik heb veel hoofdpijn en heb moeite met toetsen. Ik ga binnenkort naar het ziekenhuis. Je kan er overheengroeirn maar je kan ook oogoefeningen nemen ik zal het proberen

     • Hallo!

      Sorry voor de late respons. Je moet je licht opsteken bij een functioneel optometrist in jouw regio. In het ziekenhuis gaan ze waarschijnlijk enkel afplakken of operatie voorstellen. Lees ook het boek ‘Fixing my gaze’, of laat het lezen door je ouders. Die hoofdpijn en leesmoeilijkheden zullen verbeteren eens je functioneel zicht verbetert door oefening.

      Veel succes,
      Michael

 2. Mijn zoon wil graag marinier worden. Nu is hij afgewezen door zijn luie oog. Hij kijkt niet scheel maar zijn zicht is niet goed genoeg. Wat voor advies kunt u me geven?

 3. Heb juist eens een vraagje…
  Ik heb zelf strabisme gehad en ben geopereerd op drie-jarige leeftijd.
  Heb hier heel veel complexen door… Ik heb nu een dochter van twee maand haar linker oog staat soms ook naar binnen en mijn vraag is of strabisme altijd erfelijk is? En of er een kans is dat mijn dochter dit niet heeft?

  Gr

  • De vatbaarheid voor scheelzien of strabisme heeft een erfelijke component, maar de meeste strabismische mensen zijn fysiek gezond en hebben alle bouwstenen om gezond binoculair zicht te ontwikkelen. Beide ogen leren samen gebruiken is een geleerd proces, zoals het leren controleren van de blaas, leren fietsen enzoverder. Voor sommigen al wat lastiger dan voor anderen maar zeker bij kinderen geen onmogelijke taak. Ik weet niet waar u juist woont maar ik zou zeker mijn licht eens gaan opsteken bij een functioneel optometrist die opgeleid is in het ontwikkelen van binoculair zicht (een neurologische leerproces). Bij oogartsen zal u doorgaans horen dat het onmogelijk is maar dat is simpelweg omdat het hun aan de kennis of wil ontbreekt. Zelfs volwassenen als uzelf kunnen leren beide ogen samen te gebruiken hoewel dat langer duurt en veel motivatie vereist.

   Als u actief bent op FB kan ik u in contact brengen met andere moeders in dezelfde situatie en horen hoe die de situatie succesvol hebben aanpakt. Meer informatie en namen van mensen die u professioneel kunnen helpen vindt u achteraan de site en op andere pagina’s van deze site.

   Ook welkom in onze facebook groep voor meer informatie en hulp: https://www.facebook.com/groups/559654807444686/

   Veel succes!
   Michael

 4. ik heb eens een vraagje
  ik heb aan beide ogen denk ik esotropia.
  ik kan namenlijk niet met mijn ogen naar buiten kijken bijvoorbeeld
  als ik naar links kijk gaat mijn rechter oog naar links
  en mijn linker oog blijft stil staan
  als ik naar rechts kijk
  dan gaat mijn linker oog naar rechts maar mijn rechter oog blijft stil staan
  als ik dat doe zie ik ook heel wazig en het meeste dubbel
  ik zie dan ook niks van alles wat er aan mijn zijkant gebeurt
  laatst vloog er op 5m afstand een vogel langs het raam en ik dacht dat iemand een pen naar mij gooide zulke dingen heb ik wel vaker
  ik ben 15 jaar en ik vraag me af of ik me zorgen moet gaan maken.

  met vriendelijke groeten
  ari

  • Hey Ari!

   Je hebt alternerende esotropie. Je kijkt met het ene oog of met het andere, maar aangezien je dubbel ziet is je suppressie van je tweede oog niet echt optimaal. Ik zat min of meer in hetzelfde schuitje een paar jaar geleden. Ik zou je aanraden zéker geen oogspieroperatie te ondergaan in deze toestand. Dat zal meer kwaad dan goed doen. Het beste zou zijn om te leren met beide ogen te zien en je naar een normale oogstand toe te trainen. Dat heet visuele therapie of visuele training. Ik weet niet precies waar je woont maar google naar functionele optometristen in jouw buurt. Zo’n training gaat soms snel en soms traag maar het is de enige manier om een structurele en langdurige verbetering teweeg te brengen. Ik kan het weten :)

   Die verschrikkingen zijn ook normaal bij binoculaire afwijkingen. Als je niet goed ziet kan je niet goed reageren dus dat creëert een zekere vorm van angst.

   Vijftien jaar is een goede leeftijd om VT te ondernemen. Je bent jong en je brein ontwikkelt zich nog volop waardoor veranderingen en training meer impact hebben. Tegelijkertijd ben je ook oud genoeg om gemotiveerd te zijn en te snappen hoe belangrijk het herstel van je zicht is.

   Als je wilt kan je ons komen vervoegen in onze FB groep ‘DIY Vision Therapy’ vol met mensen die proberen hun strabisme te verhelpen.

   Veel succes,
   Je bent op de goede weg! Ik hoop je in onze FB groep te zien.

   Michael

 5. Veertien jaar geleden op 45jarige leeftijd geopereerd aan exotropia.
  Na aanschaffing nieuwe bril (jaar geleden) begin ik af en toe 3D te zien.
  Gevolg…Na 10 minuten hoofdpijn, licht in het hoofd en hartritme stoornissen ik moet echt geen liggen om erger te voorkomen.
  Vooral lezen en televisie kijken maken het erger. Zet ook maar weer mijn oude,zwakkere bril op wat schijnt te helpen maar kan hier helaas niet meer mee lezen.Wat te doen ?

  Met vriendelijke Groet H.Steinmeier

  • Beste Hetty,

   Blij dat je me contacteert! Sorry van de ietwat vertraagde reactie. In principe is het beginnen zien van 3D geen slechte zaak. Dat is een teken dat je binoculaire zicht zich, na zoveel jaar strabisme, toch nog verder ontwikkelt. Zo had het al jaren moeten zijn en zo zien de meeste mensen. Nu, het probleem met die nieuwe en prille vaardigheid is dat ze nog niet volledig is ontwikkeld tot volwaardig stereozicht. Bij te zware belasting komt het visueel systeem onder druk te staan met hevige systeem reacties tot gevolg: stress, hoofdpijn, hartritmestoornissen, duizeligheid, etc. De oplossing is geleidelijk aan trainen en stilaan meer hooi op je vork nemen tot je zicht (visuele hersenen) voldoende ontwikkeld zijn voor activiteit als lezen en televisie kijken. Het is frustrerend en vergt geduld maar uit ervaring kan ik u zeggen dat het uiteindelijk de moeite waard is.

   Kijk alstublieft op de meer informatie pagina om een functioneel optometrist in je buurt te vinden. Ook nodig ik je van harte uit in onze FB group waar alle leden kampen met strabisme en positief naar een oplossing toewerken: https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/.

   Laat iets weten als je meer vragen hebt,
   Groeten,
   Michael

 6. Goedendag,

  Mijn vraag is wat complex. Mijn 4de oogzenuw is gedeeltelijk verlamd (in het ziekenhuis mri scan gehad van hoofd – hersenen en oog). Het houdt in dat ik nu naast mijn bril ook prisma in mijn bril heb. Overdag heb ik nagenoeg geen klachten, hooguit wat vermoeide en zere ogen bij inspanning. In het donker blijf en zie ik verticale strepen i.p.v. koplampen tegenligger, lantaarnpalen, alles wat met licht te maken heeft. Het wordt eigenlijk alleen maar erger. En ik wil graag in het donker blijven rijden, maar zo is het bijna niet te doen. Nog ideeën en/of oplossingen? (Ik moet 28 augustus terug naar de orthoptist… het is nu een half jaar geleden sinds ik klachten heb.)

  • Beste Jacintha,

   Blij dat je me gecontacteerd hebt! Ik kan geen uitsluitsel geven over je situatie maar ik heb wel een paar ideeën. Ik hoop dat je MRI clean was en geen structurele abnormaliteiten zijn gevonden. Als er geen onderliggende ziekte is kan je in principe je zicht en in het bijzonder de functie van de vierde hersenzenuw rehabiliteren door specifieke training. Ik zou het aanraden aangezien je zegt dat de situatie achteruit gaat. Dat is de beste en meest structurele manier om het probleem aan te pakken.

   Natuurlijk gaat dat niet van de ene dag op de andere. Daarom zijn prismalenzen inderdaad een goed visueel steuntje ter compensatie van de verlamde oogspier. Het voorschrijven van prismalenzen is zeer complex… Een afweging tussen gewicht vd lens en allerlei ruimtelijke en kleurdistorties ter compensatie van het mechanische probleem. Ik denk dat de lijnen die je ziet het gevolg zijn van zo’n ongelukkige trade off met als gevolg slechte breking vh licht. Ik weet niet of je zo’n stick-on prismaklever hebt of dat de lens echt in je bril zit verwerkt. Integrale verwerking is beter. Een eventuele tijdelijk oplossing kan misschien het gebruiken van twee verschillende brillen zijn afhankelijk vd omstandigheden (dag/nacht). Ik heb ook eens gehoord van een ‘nachtzichtmeting’ maar daar heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee.

   Mijn ervaring met orthoptisten is niet zo geweldig. Ze meten wat maar bieden geen structurele oplossingen. Mijn advies zou zijn naar een functioneel optometrist te gaan met wat ik hier juist vertel en te vragen wat er kan gedaan worden qua training en hoe lenzen en brillen daarbij kunnen helpen. Je hersenzenuw is gedeeltelijk verlamd maar als er niets gevonden is op de MRI is dat niet onomkeerbaar. Ik weet het uit eigen ervaring. Nu je overdag nog niet zoveel last hebt en de serieuze klachten ‘pas’ een half jaar geleden de kop opstaken denk ik dat je vrij snel verbeteringen gaat zien met de juiste begeleiding. Voor namen van functioneel optometristen, zie ‘meer informatie’.

   Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt en laat maar weten als je er nog hebt!
   Van harte welkom in onze Vision Therapy FB groep: https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/.

   Groeten,
   Michael

 7. Beste Michael, heb van kindsaf een “zwakkere oogspier” links waardoor oog naar buiten draait. Variabel per kijk afstand en moeheid. Als kind elk jaar gecontroleerd, oefeningen gehad en op 12e jaar stond het zo recht en normaal dat operatie afgeraden werd. Na 25e jaar klachten langzaam toegenomen, wschl door dagelijks computerwerk. Nu met 45 jaar is scheelstand er altijd. Heel vreemd als ik in de spiegel kijk kan ik ogen recht zetten vreemdgenoeg. Focus altijd met rechts. Als ik foto’s zie wijkt stand altijd af….klanten vragen wel eens “welk ook moet ik kijken”. Nu 1 kind soortgelijk had en naar oogarts ging ben ik meegegaan of er nog hoop was voor mij. Linker ook is 100% en rechter 120%. Dit oog noemde de arts “overtraint” door de jaren lange focus is het erg goed voor mijn leeftijd. Daar natuurlijk blij. Een bril is aan mij nog steeds niet besteed. Arts rade operatie eigenlijk af. Een 10-20% capaciteit tot 3D zien is nog wel in hersens aanwezig, na een test van 15 minuten bleek dat ik verschillend afstanden niet goed genoeg kon aanpassen en het stereo beeld goed zetten kostte veel moeite. Spier oefeningen waren zinloos volgens haar en “te laat”. Een operatie durfde zij zelf niet aan met veels te grote kans op permanent of zeer moeilijk te herstellen dubbelzien. Heb me er toen bij neergelegd….met besef dat nog erger kan worden? …..tot ik deze site vond? is er nog hoop voor mij met visuele therapie? bij wie moet ik terecht? Zijn er boeken van te bestellen, of is het echt maatwerk?

  • Hey Stefan!

   Blij dat je me contacteert. Van wat je mij vertelt is er zeker nog veel potentieel voor verbetering in jouw geval. Je kan je ogen recht zetten met inspanning, je hebt zelfs wat stereozicht, je ene oog is wat dominanter maar eigenlijk zijn beide nog goed en gezond, … Het is zeker niet te laat. Hersenplasticiteit is levenslang en je kan levenslang nieuwe dingen leren. Ik heb al verhalen gehoord van veel oudere mensen die voor het eerst stereo begonnen zien in hun 50, 60 of zelfs zeventigerjaren. Jij hebt zelfs al wat stereozicht. Dus ja er is nog hoop voor jou met visuele therapie.

   Ik zou je aanraden om ons te vergezellen in onze VT group op FB: https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/. Veel mensen en professionals met ervaring inzake binoculaire problemen en visuele training. Ook een paar Nederlanders…

   Het boek dat je zeker ‘moet’ bestellen is Fixing My Gaze van Susan Barry. Nu, het visueel systeem is bij iedereen wat anders en mensen zoals wij hebben bepaalde adaptaties om om te gaan met scheelzien dus het is inderdaad ook wat maatwerk. Dat boek zal je wat inzage geven in de problematiek en een ideaal startpunt zijn om een functioneel optometrist te contacteren. Die zal dan een diepgaand binoculair onderzoek doen EN je de tools en het advies geven om te vorderen. Vaak gaat het daarna om wekelijkse of tweewekelijkse trainingen. Dat moet je dan afspreken. Voor namen moet je kijken onder ‘meer informatie’ op deze site. Ik zou je aanraden ook eens een berichtje te posten in onze groep. Zoek ook naar Nederlandse optometristen op covd.org.

   Een operatie is zéker geen goed idee en het is eerlijk dat je oogarts dat heeft kunnen toegeven. Spijtig dat ze niets kent van visuele training… Ik herhaal dat je, met al wat aanwezig stereozicht, een heel goede kandidaat bent voor VT en je vrij snel vrij veel verbetering gaat merken.

   Hopelijk tot in de groep,
   Veel succes!
   Michael

 8. Hoi,
  Ik heb last van Exotropia aan me rechteroog, en dit alleen als ik me lenzen draag.
  Als ik me lenzen uit doe staan me ogen recht,en draaien ze na een tijdje juist naar binnen,maar zodra ik me lenzen indoen schiet me rechteroog naar buiten dit vind ik erg vervelend,vooral voor een meisje van 16 als ik iemand aankijk op school is het altijd ‘welke kant kijk je op’
  Ik ben al langs het ziekenhuis geweest,en krijg binnenkort een operatie alleen weet ik niet of ik hier later nog last van ga krijgen en of het wel verstandig is!
  En wil me lenzen stoppen en overstappen naar een bril,maar ga ik dan ook last krijgen van Exotropia als ik een bril ga dragen?

  • Beste Mima,

   Aangezien je probleem zo onderhevig is aan verandering (lensen, bril, geen correctie, …) en hier duidelijk op reageert, is een operatie volgens mij geen wijze besilssing. Het zal de variabiliteit niet verbeteren en zal alleen de zaken nog complexer maken (littekenweefsel, bewegingsrestricties,..). Een operatie is niet iets waar je licht moet overgaan zoals die oogartsen dat graag doen. Die instabiliteit in je oogstand kan best structureel aangepakt worden door je hersenen via training te leren je ogen beter te controleren en te integreren. Dat kan je niet doen met een operatie. Dit is ook waarom vele operaties ‘falen’ en telkens opnieuw moeten gedaan worden met een even slecht resultaat. Je moet de oogspieren niet beschadigen maar je moet ze juist beter leren gebruiken.

   Ik zou aanraden naar een functioneel optometrist te gaan en via Visuele Training je probleem aan te pakken. Je bent nog jong dus het kan relatief snel gaan. Niet van de ene dag op de andere, maar over een paar maanden of een jaar. Geen quick fix, want die bestaat niet, maar een stucturele oplossing! Die zal ook kunnen zeggen of je best lenzen of een bril draagt ter ondersteuning van de visuele training. Voor namen kijk aub op de ‘Meer informatie’ pagina. :)

   Ik ben blij dat je me een bericht hebt gestuurd alvorens de operatie te ondergaan. Eerst niet invasieve dingen proberen vooraleer naar onomkeerbare en gevaarlijkere behandelingen te grijpen!
   Ook welkom in onze groep: http://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy voor meer info en steun.

   Groetjes,
   Michael

 9. Beste,
  Ik ben 42jaar en heb nu ruim 15jaar last van dubbelzien met men linkeroog als ik men blik naar rechts richt. Ik heb ook klachten zoals last bij schrijven en lezen alsof ik de letter op elkaar schrijf, weinig concentratie, lichtschuwheid, pijn in linkeroog ed. het begin waren men klachten vager dan nu. 8 jaar geleden kreeg ik de aandoening ziekte van meniere en had een 1ste
  aanval van duizeligheid, oorsuizen, gehoorverlies aan rechteroor….
  Onlangs kreeg ik een 2de aanval waardoor mijn klachten aan men linkeroog weer verergerd zijn.
  ik heb bij een consult bij dr Gobin Aaz Monica diagnose een spierverlamming aan men linkeroog gekregen waardoor ik een vertikale afwijking heb en voor hem is de enige behandeling een ingreep. Ik sta niet open voor een ingreep dus heb ik onlangs een polatest latenn doen bij een opticien optomerist. Haar diagnose is dat ik een vertikale forie heb doordat mijn pupillen en wat eromheen zit een beetje meer naar buiten richten dan het midden. Zij zegt dat een prismabril mij kan helpen voor zowel mijn forie als meniere en raadt mij als eerste deze bril aan en geen ingreep. Ksn u mij advirs geven? Dank u.

  • Hallo! Sorry voor de vertraging van een paar dagen!

   Ik ben heel blij dat je mij contacteert. Het spijt me te horen wat je allemaal doormaakt. Ik ken nog personen met Menière’s en dat is een helse aandoening. Recent heb ik nog een blogartikel over Menière’s geschreven (http://livingwithdiplopia.blogspot.be/2015/01/how-does-it-feel-to-live-with-menieres.html) dus ik weet een beetje waarover het specifiek gaat.

   Het is heel slim van jou geweest de ingreep te weigeren. Het heeft geen zin te beginnen knoeien met de oogspieren aangezien per definitie daar het probleem niet is ontstaan. Beter niet beschadigen wat nog goed is. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat de visuele problemen geassocieerd met Menière’s serieus zijn. Visuele revalidatie, zoals kinesitherapie, kan helpen om je ogen terug wat onder controle te krijgen en de stabiliteit te verbeteren. Het probleem is dus een hersenprobleem en je moet je hersenen opnieuw aanleren je ogen te gebruiken. Een prismabril kan je symptomen verlichten maar het zou niet slecht zijn om ook structureel aan je probleem te werken en de problemen die ontstaan door Menière zo goed mogelijk terug weg te werken of te vertragen. Ik weet niet precies waar je woont maar je kan best eens op visite gaan bij iemand die visuele revalidatie doet met volwassenen, zo iemand heet een ‘functioneel optometrist’. Onder meer informatie staan er verschillende namen maar je kan ook nog Googelen.

   Zeker geen ingreep!

   A propos, op Facebook hebben we een hele groep mensen die samen hun revalidatie delen en tips uitwisselen waaronder iemand met Menière. Een zeer geinformeerde en ervaren dame! Ik ben altijd onder de indruk van haar comments. Als je FB hebt en wilt joinen, hier is het adres: https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/.

   Laat maar weten als je nog vragen hebt!
   Michael

 10. Beste,
  Dank u voor het antwoord.
  Ik ben zelf van Dendermonde, als u gegevens hebt van functionele optometristen ik mijn buurt mag u deze doorsturen indien mogelijk. Ik ben zelf op zoek gegaan op internet en kwam het neurovisueel centrum tegen te Appelmanstraat 24 Antwerpen. Is deze u bekend?
  Mvg,

  • Dag Tessa,

   Ik heb eens rondgevraagd naar dat centrum en de commentaren zijn niet altijd even uniform. Ikzelf heb alleen persoonlijke ervaring met Guy Naegels in Antwerpen en Sofie De Witte die deels in Gent werkt. Zeker aan te bevelen maar kan andere praktijken niet goed beoordelen. Vraag aan de telefoon altijd naar hun ervaring met het behandelen van volwassenen met strabisme/ménière’s. Vaak kun je al veel afleiden… Ik heb onder ‘Meer informatie’ ook een lijst van mensen gezet die mijn optometriste bekwaam acht. Ik ken ze niet allemaal persoonlijk. Ik ga ze wat pushen om wat uniformer en professioneler te werk te gaan in de representatie van hun beroep.

   Veel succes en nog steeds welkom in onze FB groep!

   Michael

 11. Hallo ,
  Een vriendin van mij heeft na een auto-ongeval ongeveer 7 maand geleden een naar gevolg aan overgehouden, haar rechteroog kijkt naar binnen , het verplaatst zich niet meer. Haar andere oog werkt perfect en ze ziet ook nog uit haar gedraaide oog , ze is 22 . Kan dit ,volgens u , vanzelf goed komen of is dit enkel operatief te verhelpen ?

  • Beste Jann,

   Zeer goed van je om wat onderzoek te doen. Ik heb me lange tijd ingelezen in de materie en dit is een geval van traumatisch hersenletsel. De aansturing van het oog heeft geleden tijdens de schok van het ongeval, dit kan zowel in de hersenen zijn of een knelling van een of meerdere hersenzenuwen. Ze kan het best behandeld worden via visuele revalidatie/training, het visuele equivalent van fysiotherapie. Ze moet opnieuw leren dat oog te beheersen en integreren in hare neurologische werking. Het is een kwestie van het opnieuw aanleren van tijdelijk verloren vaardigheden. Ik zou zo ver mogelijk van operaties weg blijven. De neurologische ‘software’ en bedrading (hersenen en hersenzenuwen) hebben een set-back doorgemaakt door het ongeval en moeten langzaam hersteld worden door rehabilitatie en het doorsnijden en beschadigen van oogspieren gaat daar niet bij helpen. Integendeel, het beschadigt belangrijke feedback-receptors in die extra-oculaire spieren die nodig zijn voor een vlotte revalidatie. Die extra horde wil je vermijden, zeker op een cruciale leeftijd als 22. Zoek alstublieft een bekwaam functioneel optometrist!

   Jij en je vriendin zijn van harte welkom in volgende hulpgroepen:
   Engelstalig: https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/
   Nederlandstalig: https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/

   Al het beste gewenst,
   Michael

 12. Hallo,

  Toen mijn broertje 7 jaar werd, zijn ze achter gekomen dat hij een rechter luie oog heeft. We hebben een afplak methode moeten hanteren van 6 uren op een dag en kreeg hij nog een bril. Eerst kon hij 40% zien maar nu is dat gelukkig 75%. Dus er is vooruitgang. Alleen heeft hij sinds vorige week opeens last van scheelzien en heeft het voornamelijk over dubbelzien. Wij schrokken hier allemaal even van. Deze week hadden wij een afspraak bij de oogarts en ook zij was verbaasd. Ze hebben ons nu geadviseerd om te stoppen met afplakken en kijken of het scheelzien door middel van zijn bril weer goed kan komen. Is dat volgens u een goede methode om te hanteren?

  Met vriendelijke groet,

  Cigdem

  • Beste Cigdem,

   Goed dat je zelf een beetje onderzoek doet! Afplakken is niet echt de efficiëntste of meest doeltreffende behandeling voor lui oog als je hebt gemerkt. Het kan een begin zijn maar vaak zeker niet het eindpunt van een succesvolle behandeling. De kern van het probleem bij lui oog of amblyopie is fundamenteel niet het gebrek aan scherp zicht in het oog maar het gebrek aan binoculair zicht, dwz twee-ogig zicht en goede oogsamenwerking. Als beide ogen goed samenwerken zullen de hersenen actief het luie oog beginnen integreren en zal de gezichtsscherpte sowieso verbeteren! Vergeet niet, amblyopie is een hersenprobleem en geen oogprobleem. De ogen zijn gezond. Bij het afplakken kan er tijdelijk een verbetering zijn in de gezichtsscherpte maar omdat er niet wordt gewerkt aan oogsamenwerking zullen de hersenen vaak opnieuw het luie oog beginnen negeren en zal er fundamenteel niets veranderd zijn. Dit leidt dan weer tot slechtere gezichtsscherpte. Je snapt het wel… Binoculair leren zien daar draait het om anders zal het oog niet alleen slecht zien maar ook wegdraaien. Door die vrij radicale en ondeskundige afplakking van je oogarts is dus inderdaad de gezichtsscherpte verbeterd maar niet de oogsamenwerking, vandaar het dubbel zicht. Beide ogen zien, maar zijn niet goed gecoördineerd.

   Nu, wat te doen? Om verder te verbeteren en dat dubbel zicht te remediëren moet je op zoek gaan naar een functioneel optometrist die gespecialiseerd is in visuele therapie (visuele training). Die zal je helpen het visueel systeem van je broertje verder te ontwikkelen: oogsamenwerking, gezichtsscherpte, flexibiliteit, dieptezicht, … Zien is een neurologisch proces en zoals heel wat andere neurologische processen valt dat te trainen aangezien de ogen in dit geval fysiek gezond zijn!

   Onder ‘meer informatie’ staan een aantal namen van mensen die je eventueel kunnen helpen maar je kan ook eens Googlen ‘functioneel optometrist (plaatsnaam)’.

   Je bent ook welkom in volgende groepen:
   Engels: https://www.facebook.com/groups/VTparentsunite/
   Nederlands: https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/

   Veel succes! Je mag me altijd schrijven!
   Michael

 13. Ik maak me grote zorgen om mijn zoon van net 6. Zijn motorische ontwikkeling verloopt vertraagd, zowel fijn als grof, en hij heeft moeite met het verwerken van opdrachten. Cognitief is hij zeer wisselend. Hij heeft inmiddels de diagnose ernstige DCD via een revalidatiecentrum. Hij is brildragend en zijn luie oog is een half jaar 3 uur per dag afgeplakt. De ortoptist heeft ook geconstateerd dat hij iets scheel kijkt, en dat zijn hersenen het dubbelzien omzeilen waardoor zijn ogen niet samenwerken. Hij doet nu voor de tweede keer groep 1, maar het gaat niet vanzelf.

  Bij toeval las ik over functionele oogonderzoeken bij een optoloog en bleek mijn zoon een zeer beperkt gezichtsveld te hebben. (Normaal zou 25 zijn, mijn zoon had 5 en 3). Syntonics lichttherapie zou dit met 4 weken moeten verhelpen, echter na 8 weken is het zichtveld 10 en 12 en werkt het volgens de optoloog niet voldoende en stoppen we erbij.
  Tegelijkertijd zijn we met behandeling van primaire reflexen bezig en 2 weken met visuele ontspanningsoefeningen (soort massage) tegelijk met lichttherapie.

  Mijn zorg zit hem erin dat ik denk met het beperkte zicht de oorzaak van een groot deel vd stagnering vd ontwikkeling te pakken te hebben, maar geen goed gevoel bij de trial en error behandeling waar we nu in zitten. Zowel de optoloog als de therapeute hebben nog niet meegemaakt dat hun aanpak niet werkte. De optoloog geeft ook aan dat er wellicht sprake is van neurologisch probleem of een oogzenuw of spier die niet goed werkt, wat hij niet kan oplossen.

  Ik zoek vooral naar mogelijkheden waarmee ik het gezichtsveld van mijn zoon kan vergroten, zijn ogen en daarmee zijn hersenen kan laten samenwerken zodat zijn ontwikkeling op gang komt. Heeft u hier adviezen over?

  Geoeten en vast bedankt, Mirjam

  • Hallo Mirjam!

   Lastige situatie maar ik ben wel onder de indruk van je aanpak! Ik zou eigenlijk zeggen dat je op de juiste weg ben. Ik heb me stevig ingelezen in de materie, plus mijn eigen ervaring, en ik vind het treffend dat je zelf al hebt uitgewerkt dat het beperkte zicht de oorzaak is van de stagnering. Zien is een heel diepgaand neurologisch proces dat direct of indirect 50 tot 70 percent van de hersenen raakt. Als je slecht ziet (slechte oogsamenwerking etc) zullen je verdere motorische bewegingen die gebaseerd zijn op wat je ziet ook lijden. Als je slecht ziet en visuele verwarring meemaakt, zal je ook niet goed kunnen opletten en natuurlijk achter blijven in de klas. Zijn neurologische capaciteit om te zien verbeteren is de hefboom voor al de rest.

   Ik vind een verdubbeling van het gezichtsveld in acht weken echt niet zo slecht. Ok, het gaat misschien traag maar het werkt. Waarom zou je stoppen? Niets doen is geen alternatief. Het is nu dat het moet gebeuren. Hoe jonger dit wordt rechtgezet en de hersenen goed worden gestimuleerd, hoe beter! Ik heb niet veel aan te merken op je aanpak. Syntonics en visuele training zijn prima. Het wegwerken van primitieve reflexen is ook iets waar ik nog aan dacht. Ik hoop dat die visuele oefeningen wel gepast zijn. Niet alle visuele trainers zijn even bekwaam maar het is echt niet zo ongewoon dat het rechtzetten van visuele ontwikkelingsachterstand zes maanden tot een jaar duurt. Acht weken is veel te kort om al op te geven. Opgeven is geen optie. Zintuiglijke (visuele) en motorische ontwikkeling eerst, academische ontwikkeling volgt vanzelf.

   Er is per definitie een neurologisch, oogzenuw of spierprobleem. Dat is per definitie de oorzaak van de achterstand en het scheelzien. Dat is ook het hele punt van de Visuele Training die functionele optometristen of optologen aanbieden. Die zorgen ervoor dat je via het principe van neuroplasticiteit de neurologische connecties verandert en/of de spieren versterkt.

   Ik wil nog eens herhalen dat ik je observaties en conclusies top vind. Duidelijk niet aan je proefstuk toe. Ik zou je graag nog wat extra resources meegeven. Ik hoop dat je ze opvolgt.

   Een recent book review dat ik nog geen twee weken geleden heb afgewerkt. Het is alsof het voor jou geschreven is: http://www.strabismusworld.com/neurology-physiology-psychology-vision/book-review-dr-bs-parent-and-teacher-guides-on-child-vision-learning-development-fundamentals-1/. Kijk ook gerust rond op de site. Je zal een heleboel interessante dingen vinden voor jou situatie.

   Je moet je soms wel wat alleen voelen in je situatie maar er zijn veel ouders in jouw situatie die bezig zijn met het oplossen van gelijkaardige problemen. Ik hoop van harte dat je je aansluit bij deze FB groep. Hij bevat zowel ouders als professionals die mensen proberen in te lichten en op weg te zetten. Er zitten ook Nederlandse moeders in.
   Vision Therapy Parents Unite: https://www.facebook.com/groups/VTparentsunite/

   Daarnaast is er ook nog een Nederlandstalige groep die ik heb opgericht. Hij is nog niet erg groot maar er zijn mogelijk moeders in je omgeving die wat van je kunnen leren en omgekeerd.
   https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/

   Ik hoop nog iets van je te horen!
   Veel succes en chapeau!

   Michael

 14. goeieavond,

  Ik ben 52 jaar en op heel jonge leeftijd ben ik,geopereerd van strabisme aan beide ogen.
  Jaren heb ik daar geen last,van gehad, maar rond mij. Zestien begon ik precies,terug een hangend oog te krijgen en zeker bij vermoeid zijn.
  Rond mijn 23 heb ik toch een operatie ondergaan, met heel.weinig,resultaat.
  Na lang zoeken kwam ik bij dokter Tobin terecht en die heeft dan toch een operatie uitgevoerd. Ik was toen 30 jaar.
  Met als gevolg na een tijd dubbelzien en mijn linkeroog,die,naar links kijkend in de hoek,draaie en naar rechts kijken wat blijft hangen. Ik kan heel.moeilijk focussen en dat is heel heel vervelend. Dat beheerst mijn leven….
  Komt dit dubbelzien door de niet correcte,stand of,doordat,mijn hersenen al.gewoon waren met dit oog niet,echt te focussen?
  En zou,visuele therapie nog nut hebben?
  Ik zou een stuk meer zelfvertrouwen hebben moest,dit,kunnen verholpen worden.

  Van harte dank

  Els

  • Beste Els,

   Bedankt voor je bericht! Ik herken je problemen. Het dubbelzien gebeurt omdat je wel met beide ogen kan zien maar je ze niet motorisch kan aligneren. Vroeger negeerde je het beeld van het inferieure oog waarschijnlijk beter maar nu erkennen je hersenen dat je twee ogen hebt en wil het die gebruiken. Aangezien je oogmotoriek nog niet op punt staat zorgt dit voor concentratieproblemen en verwarring. Ik heb al meermaals verhalen gehoord van mensen in hun fifties of ouder die succesvol visuele training hebben doorgemaakt en zo hun oogstand verbeterd hebben, het dubbelzicht verholpen hebben en zelfs 3D zicht verworven hebben.

   Indien je redelijk goed Engels leest kan je het boek ‘Fixing my gaze’ lezen. Het is geschreven door een in der tijd 48 jarige vrouw die haar strabisme heeft opgelost via VT op die leeftijd, zelfs na drie operaties in haar jeugd. Ze heeft ook verschillende uiteenzettingen op Youtube. Zoek naar ‘Susan Barry’. Zo heet ze.

   Verder zou ik je graag uitnodigen in volgende groepen voor meer steun en informatie.
   - https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/
   - https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/

   Ik weet niet waar je woont maar er zijn functionele optometristen in het Antwerpse, Brusselse, Gentse, in West-Vlaanderen en in Limburg dus er moet wel iemand te vinden zijn. Ik kan je iemand helpen vinden als je niet meteen iemand vindt.

   Groeten,

   Michael

   • Dag Michael,

    Ik woon in de omgeving van Brugge.
    Kunt u mij een optometrist aanbevelen?
    Ik ben onlangs nog eens naar dokter Gobin geweest in Antwerpen, hij raadt een operatie aan, maar ik twijfel nog sterk, maar er zal toch iets moeten gebeuren….

    Alvast bedankt!

    Els

 15. Beste,

  Ik ben 24 jaar en hel last van licht scheelzien aan de linkeroog (naar buiten toe). Met beide ogen heb ik perfect zicht maar het linkse oog blijft altijd wat naar buiten gedraaid. Als ik men ogen apart afdek dan staan ze beide mooi recht.

  Kan ik mijn linkse oog weer goed krijgen door training? Mijn oogarts raad me een cosmetische operatie aan. Al ben ik daar zelf geen voorstander van.

  Kan een scheel oog nog verergeren? Ik loop er nu al enkele jaren mee rond, ondervind geen last van slecht zien, maar het voelt ongemakkelijk voor mezelf naar de omgeving toe.

  Bedankt

  • Beste Bram,

   Sorry voor de zeer late respons. Je bent een alternerende exotroop. Het goede nieuws is dat je functionaliteit niet lijkt te lijden onder het scheelzien en dat willen we zo houden. Een cosmetische operatie dreigt je huidige situatie drastisch te veranderen met alle risico’s van dien. De beste aanpak zou zijn om rustig je huidige visuele vaardigheden te behouden en daarenboven verder uit te bouwen en te verbeteren. Niet het risico lopen heel je visuele systeem onderuit te halen op een voormiddag door middel van een operatie die toch maar louter cosmetisch is.

   Met visuele therapie zal je rustig aan je oogbewegingen verbeteren, consistenter maken en automatiseren. Dit zal dan allerlei positieve spil over effects hebben op de manier dat je hersenen zien. Meer geintegreerd en mogelijk met veel meer diepte. Ik raad je aan om het boek Fixing my gaze van Susan Barry te lezen en alvast enkele youtube filmpjes van haar te bekijken.

   Zoek dus best een functioneel optometrist in je buurt. Ik zou niet te veel naar je oogarts luisteren. Jammer om te zeggen maar die hebben doorgaans niet veel kaas gegeten van strabisme.

   Ook ben je welkom in onze FB ‘support’ groepen waar we onze ervaringen en technieken uitwisselen.
   - https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/
   - https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/

   Veel succes en je mag me gerust toevoegen op FB ook als er nog vragen zijn.

   Michael

 16. Goedenavond,

  Ik ben een vrouw van 61 jaar. Als kind van ongeveer 2 jaar keek ik scheel. Lange tijd hebben ze mijn oog gedruppeld zodat ik geen lui oog zou krijgen. Dit is ook allemaal gelukt en ik zie mijn hele leven met beide ogen ruim 100%.
  Over het scheelzien zei mijn oogarts altijd dat ik er niets aan moest laten doen omdat het met de jaren minder zou worden. Ook dat is uitgekomen. Alleen als ik heel moe ben zie je het. Jaren geleden kwam ik erachter dat ik alternerend kijk. Op zich niets mis mee maar het verklaart misschien mijn klachten die ik al heb vanaf ik een jong meisje was. Ik voel me bijna altijd onevenwichtig wat geen fijn gevoel is. Ook het autorijden wordt steeds meer vervelend omdat het onevenwichtig gevoel je zo onzeker maakt.
  Zijn er meer mensen zoals ik die kampen met dat onevenwichtig gevoel?

  Vriendelijke groet,

  Marion

  • Hallo Marion!

   Neurologisch gezien zijn evenwicht en zien met elkaar verbonden. De oogbewegingen staan immers rechtstreeks in verbinding met het evenwichtsorgaan in het oor. Als beide ogen niet gealigneerd zijn en er zo tegenspraak is (onbewust weliswaar) dan krijg je wat jij beschrijft als een onevenwichtig gevoel. Dat valt niet zo op als je niet in beweging bent maar wel tijdens het wandelen, lopen, fietsen en autorijden.

   Het visueel systeem heeft vier kernvragen te beantwoorden aan de hand van de oogstand van beide ogen:
   1. Waar ben ik?
   2. Waar zijn de objecten in mijn omgeving?
   3. Wat zijn de objecten?
   4. Hoe zal ik ermee interageren?
   Bij scheelzien zijn de eerste twee vragen vaak slecht of dubbelzinnig beantwoord omdat de ogen niet-corresponderende beelden zien. Alternatie lost dit probleem gedeeltelijk op maar niet volledig zoals je zelf merkt.

   Als je dit probleem wilt verbeteren of verhelpen moet je op zoek naar een functioneel optometrist in je buurt om je visueel systeem te trainen. Je hebt al gezien in je leven dat je zicht verandert. Het komt er nu op aan om dit proces te leiden in de richting die je zelf wilt zodat je er voordeel bij haalt. Zoals training bij een kinesist/physioterapeut.

   Veel succes!
   Michael

 17. Beste,

  Ik heb een zoontje van 10 jaar en hij kijk met zijn linkeroog scheel ( naar binnen), maar hij heeft dit vroeger nooit gehad. We zijn bij een opticien geweest en hij ziet 10/10 met beide ogen. Zou het aan de spieren liggen? Ik weet echt geen raad.. Moet ik zijn oog laten opereren of kan het ook met trainingen in orde krijgen? Het raarste is dat hij nooit scheelzien heeft gehad..:(

  Groetjes,

  Tamara

  • Beste,

   Aangezien het om een recente ontwikkeling gaat moet je eerst proberen te hertrainen met een functioneel optometrist. Indien dat dit absoluut niet lukt kan je desnoods nog laten opereren. Dit zal waarschijnlijk niet nodig zijn. Tien jaar is een goede leeftijd voor training. Ze kunnen er bij wijze van spreke uitgroeien met de juiste begeleiding.

   Veel succes,

   Michael

 18. Beste

  mlijn zoontje is 4,5 jaar en is heel plots beginnen scheelzien, zijn rechteroog draait regelmatig (niet alleen als hij moe is) naar binnen. toen we het een paar weken geleden voor de eerste keer zagen, had hij er geen last van. Gistere zie de juf echter dat hij tijdens de speeltijd huilend was binnen gekomen dat zijn oog kapot was en dat hij 2 kindjes zag, hij zag dus dubbel..
  ik heb meteen een afspraak gemaakt bij een kinderoogarts, mag volgende week gaan.
  Feit is wel dat ikzelf toen ik 2 jaar was , strabisme had naar binnen (mijn vader ook), mijn oog is lang afgeplakt geweest en uiteindelijk ben ik toch nog geopereerd.
  zal hij hetzelfde traject moeten ‘ondergaan’?
  Dank voor je advies

  Gr
  Katrien

  • Beste Katrien,

   Het spijt me te horen dat je zoontje het zo lastig heeft. Ik ben door dezelfde problemen geworsteld. Het goede nieuws is nu dat je zoontje een beter parcours kan afleggen dan ik.

   - Je zoontje is niet scheel geboren en is pas beginnen scheel zien op de vrij late leeftijd van 4,5. Dat betekent dat hij lang normaal met twee ogen heeft kunnen zien en hij waarschijnlijk vrij normale visuele hersenontwikkeling vertoont.
   - Omdat hij nog jong is en nog volop groeit kan hij, met de juiste stimulatie, training en begeleiding, terug uit zijn scheelheid ‘groeien’ door aan deze zwakte te werken. Beter dan onmiddellijke oogchirurgie zoals de kinderoogarts je vrijwel zeker zal voorstellen is het beter eerst langs te gaan bij een functioneel optometrist. Zij zijn het visueel equivalent van een logopedist of een kinesist. Bij een spraakprobleem ga je ook niet in de tong snijden maar je gaat ze opnieuw beter leren gebruiken. Wel, bij de ogen is dat hetzelfde.
   - Google voor functionele optometristen in je buurt. Als je in West-Vlaanderen woont kan ik je Sofie die Witte aanbevelen. Omgeving Antwerpen is er Kris Soffers of Guy Naegels. Maar er zijn er nog. Je moet wat zoeken. De meeste werken graag met kinderen omdat die nog vatbaar zijn voor grote en relatief snelle verbeteringen.
   - Lees ‘Fixing my gaze’ door Susan Barry. Aangezien je zelf ook strabisme hebt, zal het verhelderend zijn voor jezelf en voor je zoons situatie.

   - Op Facebook zijn er verschillende hulpgroepen met goede info. In het Nederlands is er ‘vereniging der strabismepatiënten’. Voor veel meer en frequente input moet je echter bij ‘Vision Therapy Parents Unite’ zijn.

   Kort samengevat: Nee, je zoon hoeft niet hetzelfde traject te ondergaan! Zorg er alsjeblieft voor dat hij de juiste mensen ziet en dat hij niet onmiddellijk geopereerd wordt, lees dat boek en alles komt meer dan goed.

   Vriendelijke groeten,
   Michael

   PS: Als je nog hulp nodig hebt of vragen hebt, geef me een seintje!

 19. Beste Michael,

  Ik ben 19 jaar en ik heb het gevoel dat ik scheelkijk. Als ik in de spiegel kijk, lijkt het alsof mijn ogen gewoon recht staan. Maar op foto’s is het zichtbaar dat mijn ogen ver naar binnen staan. Dit heb ik ook gehoord van enkele mensen en ik schaam me hier echt voor. Ik weet niet precies of ik dit al lang heb, maar volgens mij is het vooral de laatste jaren zo geworden. Wat kan ik hieraan doen, kunnen mijn ogen überhaupt nog recht gaan staan? Ik heb er veel last van en wil het opgelost hebben.

  Gr.
  Jeff

  • Beste Jeff,

   Sorry voor de wat late reactie! Je hebt waarschijnlijk een intermittante vorm van strabisme of scheelzien, dat wil zeggen niet constant. Aangezien het ook alleen op langere afstand is zal de specifieke vorm waarschijnlijk divergentie insufficientie zijn. Je kunt dit oplossen door geleidelijk aan te trainen en te verbeteren. Deze behandeling heet visuele therapie. Je moet op zoek naar een functioneel optometrist in je buurt. Zoek gerust via google en je bent van harte welkom in onze fb groep ‘vereniging der strabismepatienten’ die enkele optometristen als leden heeft. Die kunnen je misschien een zetje geven in de juiste richting.

   Groeten en veel succes,

   Michael

 20. Dag Michael

  Ook ik heb strabisme…. het is begonnen toen ik nog baby was. Mijn linkeroog draait iets naar binnen. Ik ben als kind 2x geopereerd. Helaas ziet men de afwijking nog steeds. Ik ben nu 34 jaar. Het valt niet op maar als je er op let zie je wel een klein verschil tussen beide ogen. Ik zou zo graag normale ogen hebben. Laten opereren nog eens durf ik niet. Ten eerste omdat ik goed zie en niet dubbel zie. Nog nooit gedaan trouwens. En ten tweede omdat ik het vooral niet erger wil maken. Stel dat de operatie mislukt. Zou visuele therapie iets zijn voor mij? Ik zou het doen voor het esthetische.

  Groetjes
  Eveline

 21. Beste,

  Mijn zoontje is pas 5 geworden in februari en is plots beginnen scheelzien met zijn rechteroog naar binnen toe. We zijn van Lommel en ik ben hier naar de oogarts geweest (Dr. Linssen). Hij moest meteen een bril dragen maar zijn oogje moest niet afgeplakt worden. Hij heeft aan 1 kant + 2,5 en aan de andere kant + 1,75.
  Nu zei de oogarts dat het met de bril wel zou verbeteren en na 3 maanden moesten we terug op controle gekomen. Gelukkig houdt mijn zoontje de bril goed op maar nu zijn we 3 maanden verder en we zien geen verbetering. Hij kijkt nog steeds scheel en in de familie zeggen ze het ook zelfs zijn juf heeft het opgemerkt. Nu zijn we ondertussen terug op controle moeten gaan maar de Dr. zegt dat hij niet scheel kijkt. Nu moeten we maar weer een half jaar afwachten want een operatie vindt ze nog niet nodig en na dat half jaar moest hij misschien gewoon wat sterkere glazen hebben. Ik zou hier toch graag een second opinieonderzoek willen laten doen want ik weet niet wat ik nu van die oogarts moet denken. Ik zou niet willen dat door weer zo lang te wachten nu het alleen maar erger wordt en er daarna helemaal niet veel meer aan te doen is. Hij geeft zelf ook aan dat hij er toch wel wat last van heeft. Weet jij naar wie ik toe kan gaan nu en of ik sneller een afspraak kan maken als ik een doorverwijzing heb van de huisarts?

  • Beste Kelly,

   Ik begrijp je situatie volkomen en je doet er goed aan meer informatie te zoeken en raad te vragen. Het goede nieuws is dat het scheelzien pas op zijn 5e is begonnen wat vrij laat is en dus ook makkelijk te corrigeren. De eerste stap was inderdaad het toereiken van een goede bril voor verziendheid. Dat heb je gedaan en dat resulteert vaak in enige verbetering. Als dat niet voldoende blijkt is het echter niet verstandig direct te opereren. Je moet eerst de minder invasieve, minder risicovolle en over het algemeen meer effectieve primaire behandeling voor scheelzien proberen, namelijk visuele therapie of visuele training. Dit is vergelijkbaar met kinesitherapie voor de ogen. Je zoon zal terug leren zijn ogen te beheersen en ze te integreren met de hersenen. Voor Visuele Therapie moet je bij een functioneel optometrist zijn, zo heten die hulpverleners. Ik weet niet of er zo iemand is in de buurt van Lommel maar dat kan ik uitzoeken.

   Het gemakkelijkst zou zijn, als je op fb zit, je aan te sluiten bij onze patiënten/oudergroep waarin ook enkele pro’s zitten die je kunnen doorverwijzen. Hier is de link: https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/.

   Je reactie is de juiste en je zoontje zijn probleem is perfect behandelbaar met de juiste begeleiding. Daar geraakt hij vanaf. Ik weet dat het verwarrend is dat je oogarts hier niets over gezegd heeft maar wat betreft strabisme zijn ze niet zo goed opgeleid of op de hoogte.

   Tot snel,
   Michael

 22. Hi,

  Als kind ben ik geopereerd aan een lui oog. Beide ogen zijn daarbij geopereerd, omdat dat een mooier resultaat zou geven. Jarenlang geen last van gehad, tot mijn vriendin een paar weken terug opmerkte dat mijn linkeroog soms wat wegdraait. Ik ben 23 en het verraste me een beetje. Het was niet heel ernstig of opvallend, zei ze, maar ze had het al een aantal keer zien gebeuren. Maar goed, toch maar even mee naar mijn vaste opticien geweest, omdat het me toch niet helemaal lekker zat.

  De opticien heeft alles eens doorgemeten en hij zag inderdaad dat mijn linkeroog soms wat naar buiten draait. Hij vroeg daarbij of ik ergens last van heb, maar dat is niet het geval, want mijn zicht is (weliswaar met lenzen of bril) prima. In dat geval was het een puur cosmetisch probleem, zei hij, want met de gezondheid van mijn ogen was niets mis. Hij noemde de mogelijkheid om het te laten opereren bij de oogarts, maar zei dat ik dat alleen moest doen als ik dat zelf een goed idee vond, want kwaad kon het niet. Aan dit linkeroog heb ik trouwens astigmatisme, maar volgens mijn opticien had dit hier niets mee te maken.

  En dat is dus waar ik een beetje mee zit. Het is een puur cosmetisch probleem, maar nu mijn vriendin me op dat wegdraaiende oog heeft geattendeerd, let ik er continu op en loop ik mezelf intern een beetje gek te maken. Buiten haar heeft nog niemand er iets over gezegd, maar ik ben van nature vrij onzeker en ben bang dat ik gigantisch voor lul loop. Dat is volgens haar niet het geval, maar toch.

  Nog eens opereren zie ik niet echt zitten, omdat ik geen praktische hinder ervaar en zulke operaties weinig zekerheid geven. Wel wil ik graag ‘iets’ doen om aan de stand van mijn linkeroog te werken. Zeker omdat het oog niet voortdurend scheef staat – zodra ik mijn rechteroog bedek, ‘corrigeert’ het linkeroog zichzelf en staat ‘ie zoals het hoort.

  Om to the point te komen: wat zou jij mij kunnen aanraden? Heb je misschien oefeningen waarmee ik de samenwerking tussen mijn linkeroog en mijn (‘normale’) rechteroog zou kunnen verbeteren, of misschien iets heel anders?

  Ik hoor graag van je.

  • Beste,

   Het lijkt alsof het een puur cosmetisch probleem is omdat je nooit normaal ‘tweeogig’ zicht hebt ontwikkeld als kind. Maar in werkelijkheid is de kans groot dat je absoluut geen (stereoscopisch) dieptezicht hebt. Als je ogen echt functioneel geintegreerd waren en je ogen vlot samenwerkten om dieptezicht staande te houden zou het huidig probleem zich niet voordoen. De operaties die je bent ondergaan als kind waren per definitie louter cosmetisch en tijdelijk omdat de kern van je visuele probleem niet is aangepakt. Je kan als kind of volwassenen leren je ogen samen te gebruiken en al doende dieptezicht verwerven zodat je zowel op functioneel en cosmetisch vlak de grond van de zaak aanpakt. Ik raad je van harte het boek Fixing My Gaze door Susan Barry aan die het proces uitlegt vanuit persoonlijk en wetenschappelijk standpunt. Zij ervoer zowat dezelfde problemen als jij en ging op zoek naar oplossingen. Op 48 jarige leeftijd ontdekte ze 3D zicht en alle voordelen ervan. Dankzij die fundamentele verandering in haar zien moesten haar ogen wel recht blijven staan of ze verloor haar dieptezicht opnieuw. Een soort positieve, opbouwende wisselwerking. Het boek beschrijft het veel beter. Dat soort visuele revalidatie heet visuele therapie. Je kan visuele therapie volgen bij zorgverleners die zichzelf functioneel optometristen noemen.

   Je kan eens googelen naar functioneel optometristen in je buurt. Aangezien je oog niet al te vaak afwijkt is de prognose vrij goed lijkt me maar zo iemand kan je dat beter vertellen als ie je persoonlijk onderzoekt.

   Daarnaast ben je voor meer informatie en discussie ook van harte welkom in enkele facebook groepen die ik heb gemaakt rond dit thema:
   - https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/
   - https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/

   Groeten!

   Michael

 23. Hallo
  Mijn zoontje van 4 zijn oog draait ineens weg naar boven nog nooit gezien hij is al paar keer naar een oogarts geweest maar zijn oogjes zijn goed en sinds vandaag draait zijn oogjes naar boven wat moet ik nu doen? Ik heb wel wat schrik. Groetjes Silvana

  • Hallo Silvana!

   Sorry voor het iets latere antwoord. Je bent verantwoordelijk geweest en verschillende keren naar de oogarts geweest. Het probleem is echter dat klassieke oogartsen geen kaas gegeten hebben van oogbewegingen en de neuro-visuele processen die ze aansturen. Scheelzien en het wegdraaien van je zoons ogen is geen oogprobleem maar een visueel ontwikkelingsprobleem. Je zoon heeft last met het leren beheersen van de oogbewegingen en in ruimere zin ‘visuele functionaliteit of gedrag’.

   Ik raad je aan om een functioneel optometrist te zien. Dit zijn zorgverleners die gespecialiseerd zijn in visuele ontwikkeling en functionaliteit. Je zoontje heeft last of vertraging bij die visuele ontwikkeling en zij kunnen je zoon via stimulatie en oefening terug op de juiste weg zetten zodat hij zonder problemen goed verder ontwikkeld. Dit is echt essentieel voor een goede algehele hersenontwikkeling. Ik raad je ook het boek ‘Fixing my gaze’ door Susan Barry aan om dit allemaal een beetje beter te begrijpen.

   Ik weet niet precies waar je woont maar er zijn wel enkele functioneel optometristen in Vlaanderen. Als je me laat weten waar je woont kan ik je een verwijzing geven naar de dichtstbijzijnde of je kan gewoon ook eens googelen.

   Ook van harte welkom in onze FB groep waar ouders en zorgverleners zitten die ondersteuning en nuttige commentaar kunnen leveren: https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/.

   Groetjes,

   Michael

 24. Hallo , ik ben nu 24 jaar en sinds 2 jaar geleden draait mijn rechter oog naar binnen en zie ik dubbel , het rare is dat mijn oog alleen maar naar binnen draait als ik naar benden kijk of als mijn ogen heel erg vermoeid zijn , ik heb er niet zoveel last van en niemand in mijn omgeving ziet het omdat het alleen maar voorkomt als ik naar beneden kijk , toch vind ik het het heel irritant en had graag eens geweten wat ik er kan aan doen en hoe het komt dat het alleen maar is als ik naar beneden kijk. Heb ook al eens naar oog arts geweest en die zei dat ik een perfect zicht heb ,maar als het mijn ogen dan controleerde met een lichtje dan zag hij ook dat mijn rechter oog dus naar binnen draait , vreemd toch ? Alvast bedankt voor de reactie

  • Dag Kenneth!

   Ik weet niet exact wat de oorzaak is van de “decompensatie” van je zicht zoals ze dat noemen. De oogarts heeft je al onderzocht dus waarschijnlijk geen echte ziekte. Het zal eerder een zwakte in de motoriek van je oogbewegingen zijn die misschien voordien eerder latent was maar nu alsmaar duidelijker wordt. Het soort zorgverleners die zich specialiseren in oogsamenwerking en de revalidatie daarvan heet functioneel optometrist. Het is zeer waarschijnlijk, aangezien het maar recent is komen opzetten en het maar in een bepaalde richting is, dat een functioneel optometrist je kan helpen met die beperking weg te werken. Functioneel optometristen zijn eigenlijk het visuele equivalent van een kinesist of fysiotherapeut.

   Voor meer info vervoeg ons op FB:
   - https://www.facebook.com/groups/strabismevereniging/?ref=bookmarks
   - https://www.facebook.com/groups/diyvisiontherapy/

   Sorry voor de iets latere reactie,
   Veel succes en groeten,

   Michael

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>