Verschil tussen optometrist en oftalmoloog

Optometristen, en vooral functioneel optometristen, zijn professionals gespecialiseerd in het gebruik van de ogen en de ogen in relatie tot het brein en het gehele lichaam. Ze benadrukken goede samenwerking van beide ogen en het gunstig effect dat dit heeft op lichaamscoordinatie en de mens in het algemeen (veiliger en stabieler gevoel, meer zelfvertrouwen, etc.). Dit trachten zij te bekomen doormiddel van visuele therapie. Verder zijn zij ook getraind in het behandelen van diverse oogaandoeningen als bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.

Optometristen zijn geen dokters, dit wil zeggen dat ze geen geneeskunde hebben gestudeerd met daaropvolgend een specialisatie oogheelkunde. Daarentegen hebben ze wel een vierjarige opleiding in de optometrie gevolgd. Ze kunnen vergeleken worden met kinesisten, hetzij in een andere medische discipline. Een dagelijks evenwichtig functioneren van het menselijk visueel systeem en een verbetering hiervan doormiddel van training of bepaalde technische middelen (lenzen, brillen, prismaglazen, …) is de hoofdzorg van deze groep professionelen.

Oftalmologen, oogheelkundigen of simpelweg oogartsen zijn Medical Doctors die een opleiding geneeskunde hebben aangevuld met een specialisatie in de oogheelkunde. Op een karikaturale manier kunnen we stellen dat zij het visueel systeem bekijken als een machine met onderdelen en ze die onderdelen in een zo goed mogelijke conditie willen brengen voor gebruik. Deze dokters zijn gespecialiseerd in oogheelkundige ingrepen waarbij bijvoorbeeld de oogspieren van positie kunnen veranderd worden voor een gunstigere oogstand. Het later gebruik van deze machine wordt in principe toevertrouwd aan een optometrist die de patient begeleidt zijn ooggewoonten te optimaliseren.

Het moet meest van al benadrukt worden dat beide professies van vitaal belang zijn om het beste eindresultaat te bekomen en dat onderling overleg primordiaal is. Betreurenswaardig genoeg wordt in sommige landen en ook in BelgiĆ« het nut van de optometrie nog niet naar volle waarde geschat, of erger nog, bestempeld als kwakzalverij. Op de andere pagina’s van deze website wil ik deze these weerleggen.

2 reacties op “Verschil tussen optometrist en oftalmoloog

 1. Beste, eigenlijk heb k maar 1 vraag. Of er iets kan gedaan worden aan een verlamde oogspier die ik heb gehad na een hersentrombose vorig jaar in oktober want volgens de oogarts waar ik ben bij geweest kan dit niet. Graag uw advies. U kan me steeds een antwoord sturen op mijn emailadres Alvast bedankt

  • Beste Els,

   Visuele therapie wordt voor verscheidene hersentrauma’s toegepast. Mijn geschiedenis is enigszins anders, maar er werd mij ook verteld dat ik een oogspierverlamming had en dat hier niets meer aan te doen viel… Niets was minder waar! De oorzaak is verschillend maar in essentie gaat het ook om visuele rehabilitatie van de hersenen. Nu kan ik geen uitspraken doen over jou specifiek geval maar ik kan je wel overtuigende informatie geven en je op weg zetten naar iemand die je wel kan helpen. Visuele therapie is geen wondermiddel en vereist motivatie en geduld maar het werpt wel degelijk vruchten af!

   - http://www.braininjuries.org/: Zeer nuttige site! Je zult je direct aangesproken voelen!!!

   - http://www.visiontherapy.ca/braininjury.html :
   The US Army uses vision therapy to treat traumatic brain injuries
   The United States Army uses vision therapy to treat traumatic brain injuries and has developmental optometrists on staff to provide the therapy. It’s no surprise since vision therapy is the most effective way to treat the vision problems that are the result of traumatic brain injury.

   - http://www.scheelzien.be/meer-informatie/: Helemaal onderaan staan namen van visuele therapeuten in Vlaanderen. Als je niet helemaal zeker bent wie te kiezen, stuur me nog een mailtje en ik zal wat inlichtingen verwerven ivm wie het meest geschikt zou zijn om jou te begeleiden.

   Proficiat om door te zetten en je niet te laten misleiden door halve informatie!

   Laat iets weten,
   Michael

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>